VegaNo -  naturens eget ukrudtsmiddel


TV-Nord om VegaNo og Aalborg Kommunes sprøjteforsøg

 
(Søndag d. 22. Juli 2007, Jyllands-Posten)

 

Jyllands-Posten Webside d. 21.07.07:

Hvidløg ligner en løsning på bjørneklosplagen

Af MADS STENSTRUP
Offentliggjort på Jyllands-Postens Webside d. 21.07.07

Nyt sprøjtemiddel mod kæmpebjørneklo indeholder ingen kemikalier, kun planteudtræk med hvidløg.

Der lugter lidt af hvidløgseddike og en fremtidig status som millionærer i ukrudtsbekæmpelse.

Og ikke nok med det, Lars Ole Wiese og hans makker Thomas Jørgensen, kan tilsyne-ladende også have deres økologiske samvittighed i orden.

Deres sprøjtemiddel mod kæmpebjørneklo, den giftige og selvdestruktive skærmplante, som bliver en stadig større plage for de ellers usprøjtende kommuner, indeholder ingen kemikalier, kun planteudtræk med hvidløg, som den mest markante.

Rumudstyr

Rundt om i landet fyldes grøfter, enge og arealer tæt ved vandløb, med den kaukasiske plage, som kommunerne på den ene side af hensyn til grundvandet ikke vil benytte de kendte kemikalier mod, og samtidig dårligt har råd til at bekæmpe effektivt med le og ved rudstikning iført det nødvendige ”rumudstyr”.

300 kg pressede hvidløg tillige med en hel del brændenælder og seks andre ”grøntsager” går der til 1000 liter af vidundermidlet, som Wiese og Jørgensen efter års renden frem og tilbage og en halv million investerede kroner endelig har fået godkendt af Miljøstyrelsen og Patentdirektoratet.

Og nu kan det store millioneventyr være på vej.

Virker som Round Up - uden forurening

Landets tredjestørste kommune, Aalborg, har nemlig som den første i gang sat et forsøg med sprøjtemidlet. Det skulle virke ligesom det forkætrede Round Up og nå ned og dræbe roden af bl.a. bjørneklo og i øvrigt alt mulig anden ukrudt ved optagelse gennem bladene. Men uden at forurene grundvandet.

Ude i Østerådalen syd for Limfjordsbyen er forsøgene godt i gang. Og før- og efterbillederne taler deres tydelige sprog. Hvor bjørnekløerne for tre- fire uger siden blev sprøjtet med Vegano, står der i dag kun visnede stubbe på sort jord tilbage. Hvor de har fået med leen er nye planter allerede på vej op.

Men forhindrer Vegano også, at bjørneklo-planterne, der hver for sig spreder 50.000 frø om året, vender tilbage næste år?

”Det er vi temmelig sikre på, fordi det netop trænger helt ned i roden. Højest tror vi at der kommer meget få planter tilbage næste år, og efter endnu en sprøjtning skulle det være slut,” forsikrer Lars Ole Wiese, fortrøstningsfuldt.

Ideen til produktet har de to opfindere fået fra gamle husråd, som de så har forfinet og i årevis gået og eksperimenteret med i bl.a. Wieses værksted på gården ved Løkken, hvor beboerne altid har undgået kunstige sprøjtemidler.

Bare i Aalborg bruger kommunen skønsmæssigt et par millioner kroner om året på direkte bekæmpelse af bjørnklo. Et beløb og en indsats som ifølge driftsplanlægger Lars Delfs Mortensen ”nogenlunde kan holde problemet i ave” men kun på kommunens rekreative område typisk i byerne. F.eks. ved børnehaver, idrætsanlæg og cykelstier. Ude på landet forsøger man blot at inddæmme problemet

”Måske kommer vi aldrig bjørnekloen helt til livs. Men kan vi begrænse udbredelsen betydeligt for de samme penge, vi nu bruger på manuel bekæmpelse, er det også rigtig godt. Og hvidløgsmidlet tegner lovende,” konstaterer Lars Delfs Mortensen.

Manuel bekæmpelse af det samme bjørnekloareal skønnes at koste syv til ti gange mere end bekæmpelse med Round Up. Lars Delfs Mortensen håber, at en tilsvarende indsats med Vegano prismæssigt kan lægge sig derimellem.

Vegano snart i butikkerne

 


(Torsdag d. 19. Juli 2007, Nordjyske)

Klik på billedet for større udgave.
Teksten er dog den samme som nedenstående artikel på Nordjyskes webside.

 

Nordjyskes Webside d. 21.07.07:

Verdensnyhed klar til eksport

Firmaet Vegano søger internationalt patent på hvidløgskur
mod den frygtede og omsiggribende bjørneklo

Af Lars Vedsted

Det organiske ukrudtsmiddel Vegano baseret på hvidløg og tilsat udtræk fra andre plantedele kan gå hen og revolutionere markedet for ukrudtsbekæmpelse ikke blot i Danmark.

Vegano med firmaadresse i Løkken gennemfører i øjeblikket den første officielle test nogensinde af et hvidløgsmiddel mod bjørneklo i Aalborgs Østerådalen, som det fremgik af NORDJYSKE Medier tidligere i denne uge, men reelt er den giftfrie nyhed klar til salg allerede nu, og 40.000 liter ligger på lager i Hvorup ved Nørresundby.

Vegano dræber ikke blot bjørneklo, men også ukrudt i bred forstand som brændenælder og kvikgræs.

- Midlet siver ikke ned i grundvandet, det er helt fri for kemikalier, og i Europa tror vi på muligheden for et marked nord for alperne, hvor ukrudtet ligner vores, siger direktør for Vegano, Lars Ole Wiese.

Det danske patent er i hus, og nu søger Vegano om internationalt patent, der efter planen sikrer mod kopiering i 27 måneder.

- Alle krævede og uafhængige forundersøgelser er på plads, så vil skal ikke til at dokumentere forfra overfor hvert enkelt land, konstaterer Lars Ole Wiese.

Miljøstyrelsen skriver i sin godkendelse, at ”Aktivstoffet vurderes ikke at være særligt farligt for sundheden, da hvidløg er en fødevare, og at midlet ved normal anvendelse, herunder brug af egnede værnemidler ikke er særligt farligt for sundheden”.

Herhjemme koncentrerer firmaet sig indtil videre om salget til store enheder som kommuner og
boligforeninger.

- Vi har bestemt overvejet salg til private, men må indrømme, at vi her og nu ikke er gearet til så
fintmasket et distributionsnet, og jo står overfor især en konkurrent som Roundup, fortæller Lars Ole Wiese.

Produktions-kapaciteten i Hvorup ligger i øjeblikket på 70.000 liter om året, men Vegano melder
sig klar til en kraftig udvidelse.

-På sigt håber vi at skabe en del arbejdspladser, kommenterer direktøren, der i øjeblikket styrer
butikken alene i selskab med opfinderen af det revolutionerende hvidløgsmiddel, Thomas
Jørgensen.

Lagt på www.nordjyske.dk onsdag d. 18-07-2007 kl. 22:41